Lekstroom 3 - Kijk Uit 1

Lekstroom 3  -  Kijk Uit 1   Uitslag: 3½ - 4 ½ 

Gespeeld d.d. 11 januari 2018

Van te voren wisten we dat dit een zware strijd zou gaan worden. Immers, zelden speelden wij gelijk, laat staan wonnen wij van de Kijk Uit boys die elk jaar ergens bovenaan eindigen maar op de een of andere manier de laatste jaren net het kampioenschap misten. Hun kracht ligt bij de eerste vijf borden met (veel) hogere ratings, en dat verklaart menig nederlaag: één verliespartij en/of één remise teveel bezegelt je lot.

Fereydoun kwam met het eerste halfje, hij speelt tegenwoordig heel voorzichtig en is knap benauwd om een nul te scoren. Wat rondschuiven, veel afruilen en remise aanbieden. In dit geval tot een eindspel met wederzijds L+K, 4 pionnen voor onze man en vijf voor zijn gast. Maar die overzag een kleine finesse (Lxb3, en cxb3 kon niet vanwege Tc8xTc1) en kreeg onze man eindelijk zijn felbegeerde gelijkspel. Een verkouden Mon verging het beroerder, overzag ook wat maar kwam hier een stuk achter en leek recht op een nederlaag af te gaan. Maar de witspeler kon het ergens niet afmaken waardoor een wat gelukkige remise het uitslagbord haalde.

Hans Grundeler begon enthousiast maar zag dat er weinig roem viel te halen, er volgde afruil op afruil waarna de twee combattanten het moede hoofd in de remiseschoot legden. Ruth trapte in een gemeen valletje en raakte een paard (op f2) kwijt; ondanks een heldhaftige tegenstand tot laat in de avond met K+L tegen K+T met wederzijds wat pionnen delfde hij uiteindelijk het onderspit.

Aan de overige vier borden ging het er spannend aan toe, ondanks de ratingverschillen. Ben hield met zijn Colle (c3, d4, e3) de tegenstander op afstand en creëerde een veelbelovende stelling na een verrassende Kf8 van zijn tegenstander. Maar ondanks enkele winstpogingen werd alles dichtgeschoven richting remise. Paul steeg boven zichzelf uit door met zwart een waarlijk schone partij te schuiven met de beste kansen aan zijn zijde. Een remise aanbod weigerde hij (daarom?) maar de voortzetting leverde uiteindelijk niets op zodat (een toch zeer verdienstelijke) remise zijn deel werd. Joost aan bord 1 had het zoals verwacht zwaar, hier beslisten de ratingpunten ondanks niet onverdienstelijk spel. De nog resterende partij aan bord 2 werd pas tegen het sluiten van de avond bereikt. Steven speelde daar een wereldpartij, wist met een fraaie combinatie een dame tegen toren te veroveren wat de tegenstander in grote tijdnood bracht wat hem uiteindelijk de das om deed. Hier zou een applaus gepast hebben.

Al met al een verslag dat net zo goed aan de basis van een gelijkspel of misschien wel krappe overwinning had kunnen staan. Dit geeft moed voor de toekomst die overigens al weer op 25 januari a.s. eindigt, dan moeten we op weg naar Doorn-Driebergen 2. Als dat gaat zoals nu, dan boeken we geheid onze (eerste) zege!

Lekstroom 3 Kijk UIt 1 3,5 - 4,5
1. J.B. Rigter E. Oosterlaken (Ed) 0 - 1
2. S. Bastiaans (Steven) B.J.H. - Jansen (Bas) 1 - 0
3. P. Fortuin H. Treur 0,5 - 0,5
4. B. van Baren (Ben) M. Ehrhardt (Matthias) 0,5 - 0,5
5. R. Woning (Ruth) S. Oosterlaken (Sjaak) 0 - 1
6. F.F. Ibrahimy (Fereydoun) J. de Goeij 0,5 - 0,5
7. H. Grundeler P.A. Brouwer (Piet) 0,5 - 0,5
8. S. Hoogendoorn M.A.H. Hoogenboom (Martin) 0,5 - 0,5